skip to main content

Solo

Investeringsfonds

Mibiton Solo geeft jonge Life Sciences-organisaties die (zicht op) omzet of een eerste financieringsronde hebben, de mogelijkheid om te investeren in apparatuur of faciliteiten voor een bedrag van maximaal €400.000,-.

Financial Lease

Het gaat om investeringen bijvoorbeeld in laboratoriumapparatuur, een cleanroom of (medische) apparatuur die zelfstandig is ontwikkeld.

Wij bieden een investering (financial lease) die je in maximaal vier jaar terugbetaaldt, inclusief een rente van 6 tot 8% over het uitstaande bedrag. Na één jaar kun je de uitstaande financiering (gedeeltelijk) boetevrij, vervroegd aflossen. Als het nodig is voor de cashflow van jouw onderneming kunnen wij afspraken maken over een aflossingsvrije periode van maximaal één jaar.

Voorwaarden en Voordelen

Om een aanvraag in behandeling te nemen, dient deze aan een aantal voorwaarden te voldoen.

  • Het fonds staat open voor organisaties actief in de Life Sciences, zoals biomedische wetenschappen, chemie, voedings-, agro- of milieutechnologie.
  • Het fonds is vooral bedoeld voor mkb’ers, al sluiten wij stichtingen op voorhand niet uit.
  • Het fonds is niet bedoeld voor starters die geheel aan het begin van een ontwikkelingstraject staan. Zij kunnen beter gebruikmaken van bijvoorbeeld de Vroegefasefinanciering van RVO of NWO.
  • De aanvrager heeft aantoonbaar voldoende cashflow om de overige operationele activiteiten te financieren. Bijvoorbeeld, doordat de organisatie een eerste klantencontract heeft afgesloten of (nagenoeg) een financieringsronde voor operationele kosten heeft gerealiseerd.
  • Organisaties die nu al commercieel apparatuur leasen en aanvullend apparatuur willen benutten voor een investering met een relatief hoog risico, kunnen ook een aanvraag indienen.
  • Het fonds staat open voor starters die een eerste financieringsronde hebben afgesloten bij een andere (durfkapitaal)investeerder.

Hoe werkt een aanvraag?

We nemen de stappen met je door.

Quickscan

Je vult ons online Quickscan-formulier in. Onze fondsmanager Kees Recourt toetst de aanvraag aan de criteria van het fonds. Na een positief oordeel sturen wij een uitnodiging voor een online intakegesprek.

Intake

Tijdens het online intakegesprek spreken wij de beoogde investering, voorwaarden en procedure door. Hierna volgt een positief of negatief oordeel.

Aanvraag

Na een positief oordeel stel je samen met Kees Recourt een volledige aanvraag op. Deze bestaat onder andere uit een businessplan en financiële informatie, inclusief een solide cashflowprognose. Tijdens het proces brengt dhr. Recourt een bezoek aan jouw bedrijf. Uiterlijk twee weken voor de bestuursvergadering zijn alle stukken digitaal beschikbaar (zie Kalender).

Bestuursvergadering

Tijdens de bestuursvergadering licht je de aanvraag mondeling toe.

Besluit

Binnen twee weken na de bestuursvergadering ontvang je schriftelijk het besluit. Er zijn vier mogelijke besluiten: a) onvoorwaardelijke afwijzing, een herkansing is niet mogelijk; b) afwijzing, maar met de mogelijkheid om opnieuw een aanvraag in te dienen als je aan specifieke voorwaarden voldoet; c) toekenning onder voorwaarden, zoals de realisatie van aanvullende financiering; d) onvoorwaardelijke toekenning.

Het traject duurt maximaal twee maanden. Wij behandelen de investeringsaanvraag in alle stadia vertrouwelijk. Een geheimhoudingsverklaring is op aanvraag beschikbaar.

Voortgangsmonitoring

Na toekenning ontvangen wij graag elk kwartaal een liquiditeitsprognose. Jaarlijks levert jouw bedrijf een rapport aan met financiële gegevens en informatie over het gebruik van de apparatuur of faciliteiten. Onze fondsmanager dhr. Recourt bezoekt jouw bedrijf jaarlijks en doet hiervan verslag aan het bestuur. Als het nodig is om de termijn van de financiering te verlengen, dan is dit bespreekbaar.

Einde terugbetaling

Na afbetaling kun je de apparatuur of faciliteiten voor een gering bedrag overnemen.

Portfolio