skip to main content

Solo

Investeringsfonds

Mibiton Solo investeert in apparatuur en faciliteiten bij innovatieve Life Sciences bedrijven. De starters hebben eerste klanten gecontracteerd of zicht op een financieringsronde. De maximale investering is €500.000,-.

Financial Lease

Het betreft investeringen in laboratoriumapparatuur, agrofaciliteiten of (medische) apparatuur die zelfstandig wordt ontwikkeld (het betreft vooral financiering van de ontwikkelfase).

Wij bieden een investering (financial lease) die je in maximaal vier jaar terugbetaalt, inclusief een rente die nu is vastgesteld op 6% tot 8% over het uitstaande bedrag. Na één jaar kan de uitstaande financiering (gedeeltelijk) boetevrij, vervroegd aflossen. Als het nodig is voor de cashflow van de onderneming, dan kunnen er mogelijk afspraken gemaakt over een aflossingsvrije periode van maximaal één jaar.

Voorwaarden en Voordelen

Om een aanvraag in behandeling te nemen, dient deze aan een aantal voorwaarden te voldoen.

  • Het fonds staat open voor organisaties actief in de Life Sciences, zoals biomedische wetenschappen, chemie, voedings-, agro- of milieutechnologie.
  • Mibiton is vooral bedoeld voor MKB’ers, al sluiten wij stichtingen op voorhand niet uit.
  • Het fonds staat open voor starters die een eerste financieringsronde hebben afgesloten (minimaal getekende termsheet) bij een (durfkapitaal)investeerder.
  • De aanvrager heeft aantoonbaar voldoende cashflow om de overige operationele activiteiten te financieren. Bijvoorbeeld, doordat de organisatie een eerste klantencontract heeft afgesloten of (nagenoeg) een financieringsronde voor operationele kosten heeft gerealiseerd.
  • Organisaties die nu al commercieel apparatuur leasen en aanvullend apparatuur willen benutten voor een investering met een relatief hoog risico, kunnen ook een aanvraag indienen.
  • Mibiton is niet bestemd voor zeer jonge starters. Zij kunnen beter gebruik maken van bijvoorbeeld de VroegeFaseFinanciering van RVO of NWO.
  • Mibiton is niet bestemd voor het financieren van de salesactiviteiten (werkkapitaal), het betreft vooral het ontwikkeltraject en eventueel een eerste serie van producten.

Hoe werkt een aanvraag?

We nemen de stappen met je door.

Quickscan

Je vult ons online Quickscan-formulier in. Onze investeringsmanager Kees Recourt toetst de aanvraag aan de criteria van het fonds. Na een positief oordeel sturen wij een uitnodiging voor een online intakegesprek.

Aanvraag

Na een positief oordeel stel je samen met de investeringsmanager een volledige aanvraag op. Deze bestaat onder andere uit een businessplan en financiële informatie, inclusief een solide cashflowprognose. Tijdens het proces brengt Kees Recourt een bezoek aan jouw bedrijf. Uiterlijk twee weken voor de bestuursvergadering zijn alle stukken digitaal beschikbaar (zie Kalender).

Intake

Tijdens het online intakegesprek spreken wij de beoogde investering, voorwaarden en procedure door. Hierna volgt een positief of negatief oordeel.

Bestuursvergadering

Tijdens de bestuursvergadering licht je de aanvraag mondeling toe.

Besluit

Binnen twee weken na de bestuursvergadering ontvang je schriftelijk het besluit. Er zijn vier mogelijke besluiten: a) onvoorwaardelijke afwijzing, een herkansing is niet mogelijk; b) afwijzing, maar met de mogelijkheid om opnieuw een aanvraag in te dienen als je aan specifieke voorwaarden voldoet; c) toekenning onder voorwaarden, zoals de realisatie van aanvullende financiering; d) onvoorwaardelijke toekenning.

Het traject duurt maximaal twee maanden. Wij behandelen de investeringsaanvraag in alle stadia vertrouwelijk. Een geheimhoudingsverklaring is op aanvraag beschikbaar.

Voortgangsmonitoring

Na toekenning ontvangen wij graag elk kwartaal een liquiditeitsprognose. Jaarlijks levert jouw bedrijf een rapport aan met financiële gegevens en informatie over het gebruik van de apparatuur of faciliteiten. Onze fondsmanager dhr. Recourt bezoekt jouw bedrijf jaarlijks en doet hiervan verslag aan het bestuur. Als het nodig is om de termijn van de financiering te verlengen, dan is dit bespreekbaar.

Einde terugbetaling

Na afbetaling kun je de apparatuur of faciliteiten voor een gering bedrag overnemen.

Portfolio