skip to main content

Solo

Investeringsfonds

Mibiton Solo investeert in apparatuur en faciliteiten bij innovatieve jonge Life Sciences bedrijven. De starters hebben eerste klanten gecontracteerd of zicht op een financieringsronde. De maximale investering is €500.000,-.

Financial Lease

Het betreft investeringen in laboratoriumapparatuur, agrofaciliteiten of (medische) apparatuur die zelfstandig wordt ontwikkeld (het betreft vooral financiering van de ontwikkelfase).

Wij bieden een investering (financial lease) die je in maximaal vier jaar terugbetaalt, inclusief een marktconforme rente over het uitstaande bedrag. Na één jaar kan de uitstaande financiering (gedeeltelijk) boetevrij, vervroegd aflossen. Als het nodig is voor de cashflow van de onderneming, dan kunnen er mogelijk afspraken gemaakt over een aflossingsvrije periode van maximaal één jaar.

Voorwaarden en Voordelen

Om een aanvraag in behandeling te kunnen nemen, dient deze aan een aantal voorwaarden te voldoen.

  • Het fonds is vooral bedoeld voor jonge, startende Life Sciences bedrijven, die
    – actief zijn in o.a. biomedische-, chemische, voedings-, agro- of milieutechnologie.
    een eerste financieringsronde hebben afgesloten (minimaal getekende termsheet) bij een (durfkapitaal)investeerder.
    – aantoonbaar voldoende cashflow hebben om overige operationele activiteiten te financieren. (Bijvoorbeeld, door een eerste klantencontract of een (nagenoeg) gerealiseerde financieringsronde.
  • Jonge Life Sciences bedrijven die reeds apparatuur leasen bij een commerciële partij en daarnaast aanvullende apparatuur nodig hebben voor een investering met een relatief hoog risico kunnen ook een aanvraag indienen.

Mibiton is niet bestemd voor:

  • zeer jonge starters. Zij kunnen beter gebruik maken van bijvoorbeeld de VroegeFaseFinanciering van RVO of NWO.
  • het financieren van salesactiviteiten (werkkapitaal), het betreft vooral het ontwikkeltraject; een eerste serie van producten kan eventueel in overweging worden genomen.

Hoe werkt een aanvraag?

We nemen de stappen met je door.

Quickscan

Je vult ons online Quickscan-formulier in. Onze investeringsmanager toetst de aanvraag aan de criteria van het fonds. Na een positief oordeel sturen wij een uitnodiging voor een online intakegesprek.

Aanvraag

Na een positief oordeel stel je samen met de investeringsmanager een volledige aanvraag op. Deze bestaat onder andere uit een businessplan en financiële informatie, inclusief een solide cashflowprognose. Tijdens het proces brengt de investeringsmanager een bezoek aan jouw bedrijf. Uiterlijk twee weken voor de bestuursvergadering zijn alle stukken digitaal beschikbaar (zie Kalender).

Intake

Tijdens het online intakegesprek spreken wij de beoogde investering, voorwaarden en procedure door. Hierna volgt een positief of negatief oordeel.

Bestuursvergadering

Tijdens de bestuursvergadering licht je de aanvraag mondeling toe.

Besluit

Binnen twee weken na de bestuursvergadering ontvang je schriftelijk het besluit. Er zijn vier mogelijke besluiten: a) onvoorwaardelijke afwijzing, een herkansing is niet mogelijk; b) afwijzing, maar met de mogelijkheid om opnieuw een aanvraag in te dienen als je aan specifieke voorwaarden voldoet; c) toekenning onder voorwaarden, zoals de realisatie van aanvullende financiering; d) onvoorwaardelijke toekenning.

Het traject duurt maximaal twee maanden. Wij behandelen de investeringsaanvraag in alle stadia vertrouwelijk. Een geheimhoudingsverklaring is op aanvraag beschikbaar.

Voortgangsmonitoring

Na toekenning ontvangen wij graag elk kwartaal een liquiditeitsprognose. Jaarlijks levert jouw bedrijf een rapport aan met financiële gegevens en informatie over het gebruik van de apparatuur of faciliteiten. Onze investeringsmanager bezoekt jouw bedrijf jaarlijks en doet hiervan verslag aan het bestuur. Als het nodig is om de termijn van de financiering te verlengen, dan is dit bespreekbaar.

Einde terugbetaling

Na afbetaling kun je de apparatuur of faciliteiten voor een gering bedrag overnemen.

Portfolio